Skip to main content

Hvad er et nedsat immunforsvar?

En lang række sygdomme og behandlinger kan svække immunforsvaret. Så samtidig med, at man lever med en ofte alvorlig sygdom, vil man være mere udsat for infektioner, fordi immunforsvarets evne til at bekæmpe infektioner er nedsat.

Immunforsvaret svækkes i nogle tilfælde i forbindelse med behandling for en anden sygdom. Det kan være behandling af kræft med kemoterapi eller behandling af sygdom med lægemidler, som påvirker knoglemarvens evne til at danne immunceller.

Hvad kan du gøre, hvis du har nedsat immunforsvar?

Hvad er et nedsat immunforsvar?

Hvad er årsagen til nedsat immunforsvar?

Nedsat immunforsvar viser sig ved hyppige, langvarige eller tilbagevendende infektioner i ører, bihuler, næse, luftrør og/eller lunger. Nogle oplever milde symptomer, mens andre er meget plaget af infektioner og træthed.

Symptomerne er ikke altid tydelige, og derfor er det svært at måle, om der er tale om en infektion. Den kan ikke altid måles ved en blodprøve, og du kan godt have en infektion uden at have feber.

Gode råd til dig med nedsat immunforsvar

GODE RÅD

Din ABC til nedsat immunforsvar

I podcasten “Vi taler om nedsat immunforsvar”, får du svar på, hvad det vil sige at have nedsat immunforsvar, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at passe på dig selv og styrke immunforsvaret. Lyt med til samtalen mellem læge Agoston Szabo og Rita Christensen, der er både patient og forperson for Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS, LyLe.

Lyt til podcasten her eller i din foretrukne podcast-app ved at søge på “Vi taler om nedsat immunforsvar”.

Nedsat_immunforsvar

Din ABC til et nedsat immunforsvar

Hvordan stilles diagnosen?

Din læge vurderer, om dit immunforsvar er nedsat på baggrund af din sygehistorie og blodprøver, der undersøger mængden af celler og antistoffer i blodet. Det er muligt at undersøge, om de hvide blodlegemer reagerer og fungerer, som de skal. Man kan også måle, om der er dannet antistoffer efter vaccination. Ved at gentage blodprøverne kan man finde ud af, om tilstanden er forbigående eller blivende.

Har du mistanke om, at du har nedsat immunforsvar?

Tal med din læge, hvis du mistænker, at du har nedsat immunforsvar. Det er en god idé at føre en infektionsdagbog for løbende at holde styr på, hvornår og hvor mange infektioner du får. Infektionsdagbogen hjælper også lægen i vurderingen af din sygdomshistorik.

Læs mere om, hvordan nedsat immunforsvar kan behandles

BEHANDLING

Sådan fungerer kroppens immunforsvar

Immunforsvarets vigtigste funktion er at beskytte din krop mod infektioner. Infektioner kan opstå på grund af bakterier, vira, svampe eller parasitter.

Immunforsvaret består af specielle organer, vævstyper, proteiner og celler, der befinder sig overalt i kroppen og blodet. Man skelner mellem det uspecifikke, medfødte immunforsvar og det specifikke, erhvervede immunforsvar.

Når du har haft en infektion og er blevet rask igen, vil der ofte være nogle hukommelsesceller tilbage i din krop. Disse celler er en slags immunceller, som hurtigt og effektivt kan reagere og bekæmpe den samme infektion, hvis den opstår igen. Det samme sker ved vaccination.

Hos nogle mennesker med nedsat immunforsvar mangler immunsystemet helt eller delvist evnen til at danne disse hukommelsesceller, og derfor har de lettere ved at blive syge af infektioner.

Det immunforsvar, du er født med

Dit uspecifikke immunforsvar skal forhindre truende mikroorganismer i at komme ind i din krop og sprede sig. Det er medfødt og fungerer fra fødslen. Huden, slimhinder og mavesyre udgør ydre barrierer, som gør det sværere for mikroorganismerne at trænge ind i kroppen. De typer hvide blodlegemer, som har til opgave at nedbryde mikroorganismer og æde døde celler, er også en del af dit medfødte, uspecifikke immunforsvar. Dette immunforsvar aktiveres omgående – i modsætning til dit specifikke immunforsvar.

Det immunforsvar, du udvikler med alderen

Dit specifikke immunforsvar udvikler du først efter fødslen i takt med, at din krop møder nye mikroorganismer, og du bliver vaccineret. Det specifikke immunforsvar udgør den immunologiske hukommelse. Det er den, der gør, at din krop kan reagere og bekæmpe samme mikroorganisme, hvis den opstår igen. Det kan tage op til en uge at aktivere det specifikke forsvar fuldt ud.